- Novinky
- Udržitelnost a odpovědnost
- Obchodní výsledky
- Ocenění
- Akce
- Pilsner Urquell
- Gambrinus
- Radegast
- Velkopopovický Kozel
- Birell
- Volba sládků
- Ostatní produkty
Nejlepším výčepním piva Pilsner Urquell v ČR je Tomáš Hrnčíř z restaurace Lokál U Bílé kuželky
Zdeněk Svěrák se stal Čestným znalcem plzeňského piva
15.8.2013
Ocenění
Dvacet nejlepších výčepních (18 mužů a 2 ženy) se do finále kvalifikovalo vynikajícími teoretickými znalostmi o plzeňském ležáku Pilsner Urquell, jeho unikátní varní receptuře, bohaté historii a jedinečném postavení mezi ostatními pivy. Soutěžící také prokázali praktické dovednosti ve správné péči o pivo, schopnost správně jej načepovat na více způsobů a náležitě tento plzeňský originál prezentovat. Důležitým kritériem úspěchu bylo také prokázání dovedností v praxi, proto plzeňští sládci inkognito prověřovali po několik týdnů práci soutěžících přímo v jejich restauracích.
„Zrod plzeňského ležáku před více než 170 lety vyvolal v pivovarnickém světě doslova revoluci. Stal se vzorem pro celou kategorii piv. Proto by se k němu mělo vždy přistupovat s náležitou úctou a péčí. Jsem přesvědčen, že touto náročnou soutěží přispíváme k zachování vysoké kvality českého piva v našich hospodách a další propagaci výjimečné české pivní kultury,“ uvedl Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a čestný předseda prestižní světoznámé soutěže.
Dvacet finalistů se sešlo 14. a 15. srpna v plzeňském pivovaru, aby se tu v náročných disciplínách utkali v konkurenci nejlepších výčepních z celé České republiky. Kromě dokonalé techniky čepování piva Pilsner Urquell před porotou a náročné prověrky znalostí z historie a výroby prémiového ležáku soutěžící čepovali tisícům lidí při koncertu skupin Pilsen Queen Tribute Band a Mediterian v centru Plzně, před restaurací „12“, v Kopeckého sadech.
„Soutěže jsem se zúčastnil již po třetí a jsem rád, že to nakonec vyšlo. Pro mě je to opravdu velká radost, že dnes mohu převzít mistrovský pohár. Ještě bych dodal, když vidím pana Svěráka, že já nejsem jako hostinský z hospody Na mýtince, já mám lidi rád,“ říká čerstvý vítěz Pilsner Urquell Master Bartender Tomáš Hrnčíř.
V osmém ročníku soutěže výčepních v konkurenci dalších 18 soupeřů obsadil skvělé druhé místo Miloslav Bělský z Wellness a Sport hotelu Šumava v Kašperských Horách a třetí pozici si svým výkonem zajistil Pavel Pressburg z Malostranské besedy v Praze. Světové finále se uskuteční symbolicky v Plzni 5. října, tedy přesně v místě a dni, kde byl Pilsner Urquell před 171 lety poprvé uvařen. Historicky poprvé se však uskuteční na Pilsner Festu, oslavách piva Pilsner Urquell. Poprvé si tak všichni příznivci plzeňského ležáku budou moci vychutnat veškerou slávu přímo v živelném dění těchto oslav. Velkou motivací pro všechny soutěžící je jedinečná slavnostní atmosféra, titul mistra světa v čepování a 10 000 eur pro vítěze.
Součástí programu finálového večera bylo i udělení čestného titulu Honorary Connoisseur – Čestný znalec Pilsner Urquell. Ocenění přijal z rukou staršího obchodního sládka Václava Berky režisér, scenárista a herec Zdeněk Svěrák. Toto ocenění uděluje Plzeňský Prazdroj osobnostem, které dlouhodobě a nezávisle šíří věhlas originálního plzeňského ležáku.
„Já jsem byl zvědavý, jaké budu mít číslo. Miloš Forman má 007 a já, jak koukám 036. Asi proto, že jsem se v tomto roce narodil. Jinak já tu lásku k pivu mám po tatínkovi. Jako dítě jsem žil na periferii a můj tatínek občas chodil s kamarády k Pinkasům. Nemohl jsem pochopit, proč chodí takovou dálku. A pak jsem to pochopil, protože tam mají to nejlepší plzeňské pivo,“ řekl během předávání ocenění Honorary Connoisseur Zdeněk Svěrák.
*Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určena všem cílevědomým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a ležák Pilsner Urquell. K úspěchu v soutěži je nezbytná dokonale zvládnutá technika čepování, vzorná péče o pivo, vynikající znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a především charizma, se kterým je třeba zákazníka přesvědčit o kvalitách tradičního plzeňského ležáku.
Tři nejlepší čeští výčepní 8. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender
1. Tomáš Hrnčíř, restaurace Lokál U Bílé kuželky, Praha
2. Miloslav Bělský, Wellnes a Sport hotel Šumava, Kašperské Hory
3. Pavel Pressburg, restaurace Malostranská beseda, Praha
Bližší informace:
Vladimír Jurina, Plzeňský Prazdroj, tel.: 724 617 886
Poznámky pro editory:
- S celkovým prodejem téměř 9,9 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2012 (včetně zahraničních prodejů) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.
- Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem společnosti SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.
- SABMiller plc je jednou z předních světových pivovarnických společností, se 70 tisíci zaměstnanci v 75 zemích celého světa. Nabízí více než 200 pivních značek včetně celosvětově známých jako jsou Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuin Draft a Grolsch, stejně jako přední lokální značky Aguila (Kolumbie), Castle (Jižní Afrika), Miller Lite (USA), Snow (Čína), Victoria Bitter (Austrálie) nebo Tyskie (Polsko).
Plzeň