- Novinky
- Udržitelnost a odpovědnost
- Obchodní výsledky
- Ocenění
- Akce
- Pilsner Urquell
- Gambrinus
- Radegast
- Velkopopovický Kozel
- Birell
- Volba sládků
- Ostatní produkty
Instalace fermentačních tanků v plzeňském pivovaru
13.12.2005 Ostatní produktyStavba nových cylindro-kónických tanků pro hlavní kvašení v pivovaru Plzeň je součástí projektu zvýšení kapacity výroby piva Pilsner Urquell v návaznosti na rekonstrukci varny z let 2003-2004.
První dva z desítky obřích fermentačních tanků určených pro hlavní kvašení piva Pilsner Urquell instalovali dnes stavbaři v plzeňském pivovaru. Tanky se budou postupně během týdne umístěny v prostoru mezi varnou Pilsner Urquell a dnešním tzv. studeným blokem, tedy místem, kde probíhá kvašení a zrání piva.
Instalace tanků je součástí širšího projektu zvýšení výrobní kapacity piva Pilsner Urquell připravené pro očekávaný nárůst poptávky na zahraničních trzích. Je propojená s postupným uvedením do provozu 3. fáze rekonstrukce varny. Tato fáze nepředpokládá žádné stavební práce, jen osazení a instalaci výrobního zařízení, které umožní zvýšit kapacitu varny z 12 na 18 várek denně (tj. o 22 000 hl mladiny týdně). Celý projekt za více než 200 milionů korun by měl být dokončen v květnu 2006. Kapacita výroby Pilsner Urquell tím přesáhne 3 miliony hektolitrů ročně.
Kvašení bylo vyhodnoceno jako úzké místo ve výrobě, ostatní části (například varna nebo filtrace) jsou již dimenzovány na předpokládaný růst poptávky. Instalace 10 cylindro-kónických kvasných tanků v plzeňském pivovaru představuje unikátní projekt v rámci celé skupiny SABMiller – především díky systému uspořádání ventilů Eco-Matrix. Ventily jsou umístěny na prodloužených „nosech“ tanků a optimalizují zónu mezi prostorem samotného tanku a ventilovým blokem v jeho spodní části. Omezují se tím výtraty piva a snižuje se možnost tzv. autolýzy kvasnic (kvasnice už nemají prostor a vylučují nevhodné látky). Toto řešení příznivě ovlivní stabilní kvalitu piva.
Celkově provozuje pivovar 104 tanků pro hlavní kvašení a zrání piva: 48 na kvašení (fermentaci) a 56 na zrání (dokvašování či ležení). Tento způsob kvašení a zrání piva byl v plzeňském pivovaru postupně uváděn do provozu počátkem 90. let. Jeho použití pro výrobu piva Pilsner Urquell předcházelo několik let náročných zkoušek a degustací, při kterých ti nejzkušenější sládci dali „zelenou“ tomuto modernímu způsobu – oproti do té doby používanému kvašení a ležení v historických sklepích pivovaru.
Fakta o nových cylindro-kónických tancích v plzeňském pivovaru:
- Výrobce – firma Holvrieka, Dánsko
- Dodavatel technologií (ventily, potrubní rozvody) – firma Gea Tuchenhagen, Německo
- Dodavatel stavby – Hochtief České Budějovice
- Celkový objem 1 tanku – 3 240 hl
- Plnící objem 1 tanku – 2 400 hl (cca 26 % celkového objemu tvoří prostor ponechaný pro tvorbu pěny během kvašení)
- Vnitřní průměr tanku – 6 metrů
- Celková výška tanku – 17 metrů
- Celková váha tanku – 23 tun
Plzeň