
czen

Hvězda sládků
Září tam, kde perfektně pečují o pivo
Tam, kde vědí, že se o pivo musí neustále starat.
A to od okamžiku, kdy ho přivezou v sudech nebo tanku, až do chvíle, kdy ho výčepní servíruje hostovi. Jen takové podniky a jejich majitelé se pyšní Hvězdou sládků a dělají nejlepší jméno našemu pivu.
Skvělé pivo čeká
Desatero
Skladování piva rozhoduje o jeho kvalitě.
Teplota tankového i sudového piva musí být celoročně 5–10 °C. Sklad musí být čistý, s omyvatelnými stěnami, vybavený teploměrem a proplachovým adaptérem. Nebalené potraviny sem nepatří!
Tlačné plyny ovlivňují kvalitu čepovaného piva.
Pro sudové pivo používejte směs, CO₂ a N₂ v poměru 1:1. Vzduch je tolerován pouze u tankového piva.
Čisté trubky jsou základ.
Dodržujte doporučené intervaly sanitace – u tankového piva jednou týdně, u sudového jednou za 14 dní. Při každém přerážení sudu nezapomeňte na proplach pitnou vodou.
Pivní sklo musí být dokonale čisté.
Používejte certifikované prostředky na pivní sklo a dbejte na čistotu myčky, pokud ji využíváte.
Výčep, brána piva k zákazníkovi.
Výčepní pult je srdcem každé hospody a musí svítit čistotou. Denně čistěte výčepní kohouty a udržujte pult i výčepní hlavy v čistotě. Chladič ošetřujte podle sanitační knihy.
Kde je pivo, není limo!
Do pivních trubek nepatří slazené nápoje – negativně ovlivňují kvalitu piva. (chuť a vůni?) Limonády musí mít vlastní cestu k výčepu.
Do chladné, mokré sklenice, prosím.
Pivo patří do čisté, vychlazené a mokré sklenice.
Pouze tak si uchová svou chuť i kvalitu.
Správná teplota dělá pivo dokonalým.
Servírujte pivo při 7 °C (+/- 1 °C), aby vynikly všechny jeho chutě.
Hospodský je klíčem ke skvělému pivu.
Školený hospodský zná chuť i vůni piva do detailu a svým hostům servíruje jen to, co splňuje jeho vysoké nároky.
Pivo jedině z čerstvého sudu.
Správný hostinský sleduje, jak dlouho má naražené pivní sudy, a dá na doporučení, dokdy má pivo vyčepovat. Jen tak bude mít vždy maximální kvalitu. A nikdy nenabízí pivo starší, byť by ještě nebylo „prošlé“.
Máte otázku?
My máme odpověď!
Klikněte pro více informací

Otázky a odpovědi
Co to je Hvězda sládků?
Hvězda sládků je jedinečný certifikát udělovaný za příkladné dodržování zásad a požadavků péče o kvalitu čepovaného piva, který uděluje Plzeňský Prazdroj, svým zákazníkům. Jedná se o důvěryhodnou certifikaci kvality piva, která spotřebitelům nabídne nejlepší pivní zážitek a zároveň se stane navigací do nejlepších provozoven.
Co všechno certifikát oceňuje?
Sledujeme jednak technické parametry: správné skladování piva, správné používání tlačných plynů, pravidelnost a kvalitu sanitace pivních cest, čistotu výčepní techniky a mytí pivního skla. Poté se zaměřujeme na vlastní čepování a také na to, zda hostinský dodržuje doporučenou dobu pro naražení jednoho sudu či tanku.
Kdo certifikát uděluje a kdo provozovny hodnotí?
Certifikát uděluje Plzeňský Prazdroj, respektive jím pověřená autorizovaná osoba. Kontrolu technických parametrů provádí týmy inspektorů Plzeňského Prazdroje, kvalitu čepování pak sledují hodnotitelé – absolventi speciálního intenzivního tréninkového programu, který se věnuje čepování piva a jeho degustacím. Každého experta také školí tým obchodních sládků Plzeňského Prazdroje.
Jak mohu Hvězdu sládků získat?
Kontaktujte svého obchodního zástupce a požádejte jej o nominaci vaší hospody na Hvězdu sládků. Pozor: nominaci musíte získat do konce dubna daného roku, aby provozovna mohla řádně projít celou certifikací a měla šanci získat Hvězdu sládků pro nadcházející rok.
Proč mám o Hvězdu sládků usilovat, jaké mi přinese výhody?
Plzeňský Prazdroj bude podpoře Hvězdy sládků věnovat velké úsilí a dá ji marketingovou podporu. Vytváříme jedinečnou značku, která bude spotřebitele navádět do hospod a restaurací s hvězdným certifikátem. Naší snahou je odměnit ty nejlepší hospodské a ukázat lidem, kam mají zajít na to nejlepší pivo, pivo s Hvězdou sládků.
Co musím udělat pro to, abych certifikát získal?
Základním předpokladem je splnění technických parametrů. Ty jsou detailně popsány v sekci „Podmínky pro udělení certifikace“ na této stránce. Zkontrolujte si, zda skutečně tyto podmínky naplňujete a naši inspektoři to zkontrolují. Poté vás navštíví naši hodnotitelé, kteří se zaměří na kvalitu čepování piva. Pokud uspějete, získáte certifikát na dobu jednoho roku.
Jak dlouho trvá certifikace?
Certifikace probíhá během celého roku. Nejprve jsou hodnoceny technické parametry a poté dochází na utajené kontroly, které hodnotí čepování i výsledný vzhled a chuť načepovaného piva.
Mohu získat Hvězdu sládků, když neodebírám piva z Plzeňského Prazdroje?
Certifikace je udělována pouze provozovnám, které odebírají sudové či tankové pivo z pivovarů Plzeňského Prazdroje.
Jak dlouho má certifikát platnost?
Certifikát je udělován vždy na dobu jednoho kalendářního roku, od 1. ledna do 31. prosince.
Mohu o certifikaci opakovaně požádat, i když mi jednou či vícekrát certifikát nebyl udělen?
Ano, rádi znovu prověříme vaši provozovnu. V případě neúspěšné certifikace s vámi obchodní zástupce projedná nápravná opatření. To vám usnadní splnit podmínky při dalším certifikačním řízení.
Mohu o certifikaci po roce požádat znovu?
Provozovny s certifikátem navíc budeme navštěvovat z vlastní iniciativy.
Platí se za přihlášení a certifikaci nějaké poplatky?
Přihlášení do Hvězdy sládků i udělení certifikátu je zcela zdarma.
Když budu úspěšný, mohu získat více než jednu hvězdu?
Náš systém pracuje s jednou hvězdou. Její získání znamená uznání té nejvyšší kvality čepovaného piva. Provozovny, které získají Hvězdu sládků pět let po sobě, mají šanci získat jubilejní ocenění za dlouhodobou kvalitu.
Proč vznikla Hvězda sládků, když měl Prazdroj systém certifikace „Za čisté trubky“?
Předchozí certifikace se zaměřovala pouze na splnění technických parametrů pro kvalitu piva. Přispěla k tomu, že se významně zlepšila péče o pivní vedení, které se výrazně podepisuje na kvalitě čepovaného piva. Nová certifikace jde dále a je komplexní – sledujeme nejen technické parametry, ale i to, jak se v hospodě pivo čepuje a jaké má výsledné vlastnosti a chuť.
Co se stalo se starým systémem certifikace „Za čisté trubky“?
Plzeňský Prazdroj tento certifikační systém ukončil.
Když má předchozí certifikaci, dostanu automaticky Hvězdu sládků?
Hvězda sládků je zcela nový a samostatný systém hodnocení kvality čepovaného piva. Je širší a komplexnější než předchozí certifikace. O Hvězdu sládků je třeba nově požádat, není udělována automaticky těm, kdo mají předchozí certifikát z dnes již ukončeného programu „Za čisté trubky“.