![Prazdroj](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/themes/prazdroj/img/logo-sm.png?bf6476bc)
- Novinky
- Udržitelnost a odpovědnost
- Obchodní výsledky
- Ocenění
- Akce
- Pilsner Urquell
- Gambrinus
- Radegast
- Velkopopovický Kozel
- Birell
- Volba sládků
- Ostatní produkty
Starší sládek Plzeňského Prazdroje poděkoval podle tradice bednářům za celoroční práci
4.12.2017 Ostatní produkty![](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/uploads/2017/12/Sladek-dekuje-bednarum-Plzenskeho-Prazdroje-292x188.jpg)
Společným obědem poděkoval dnes bednářům Plzeňského Prazdroje za jejich celoroční práci starší obchodní sládek pivovaru Václav Berka. Do bednárny nastoupil s pečenou kachnou se zelím a knedlíky, kterou pohostil osmičlennou bednářskou partu.
„Bednářům patří ze jejich celoroční práci velké uznání. Díky jejich úsilí se nám daří po léta uchovávat tradiční technologii zrání piva v dřevěných sudech a kádích v historických sklepích Plzeňského Prazdroje. Proto jim jdu poděkovat a popřát požehnané Vánoce a mnoho zdaru v nastávajícím roce,“ říká starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.
Společný oběd s bednáři na začátku adventu je obnovenou tradicí, kterou sládci v pivovaru založili již na počátku příběhu jedinečného plzeňského ležáku. I díky úctě k tradicím a zachováním historického výrobního postupu se daří Plzeňskému Prazdroji uchovávat po generace výjimečnou chuť ležáku Pilsner Urquell. Právě tím si ke kachně spolu s vrchním sládkem Václavem Berkou bednáři připili.
Osmičlenná parta pivovarských bednářů z Plzeňského Prazdroje se stará o ležácké sudy a kádě, ve kterých v plzeňských sklepích kvasí a zraje pivo. Letos bednáři ve dvou etapách – na jaře a na podzim – vysmolili celkem šestadvacet cca 40 hl sudů, k tomu navíc vyrobili dva zcela nové. Kromě toho vyrobili přes sto malých pivních sudů o objemech od 3 do 50 litrů pro různé slavnostní příležitosti jako jsou oslavy výročí tradičních hospod, které čepují plzeňské pivo apod…
Tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková je médiím k dispozici
na těchto kontaktech:
Mobil: +420 731 193 191
Email:
Poznámky pro editory
Osmičlenná parta pivovarských bednářů z Plzeňského Prazdroje je poslední pokračovatelkou tohoto slavného řemesla spadající pod některý z pivovarů. Plzeňští bednáři usilují o zápis do prestižního seznamu nehmotného dědictví organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO.
Plzeňský Prazdroj stále dodržuje tradiční postupy dozrávání piva v klasických dřevěných sudech a jako
jeden z posledních v Evropě má i svoji partu osmi bednářů, kteří se o sudy i o větší dřevěné kádě starají.
Pivo, které v nich zraje a kvasí, slouží nejen k ochutnávání návštěvníkům v pivovaru, ale hlavně k tomu,
aby sládci mohli neustále porovnávat kvalitu a chuť ležáku, který kvasí v moderních ležáckých tancích.
Pilsner Urquell tak díky nim chutná stále stejně jako před 175 lety, kdy byl poprvé uvařen, a dal tak
vzniknout zcela nové kategorii piv – ležáku plzeňského typu. Dnes do ní spadá 70 % veškerého piva
uvařeného ve světě.
(Plzeň)