czen
Hvězda sládků
Ocenění špičkové kvality!
Hvězda sládků je nový typ hodnocení českých hospod a restaurací, zaměřený na celkovou péči o pivo. Hvězdu hospodám udělujeme vždy na jeden kalendářní rok a je garantem špičkové kvality. Dostat ji mohou opravdu jen ti nejlepší.
Hvězdné desatero
Kam s ním? Do chládku a do čista!
Pivu nesvědčí teplo ani přílišná zima, optimální teplota pro skladování je mezi 5 – 10 stupni Celsia. Místnost musí mít omyvatelné stěny a její podlaha se musí svažovat k odpadní jímce. Hostinský společně s pivem neskladuje nebalené potraviny.
Dobré je jen čerstvé a správně nasycené
Pro kvalitu piva a jeho čerstvost je důležitý tlačný plyn. Skvěle chutná jen to, které je čerstvé a správně nasycené. Pro všechna sudová piva je ideální směs oxidu uhličitého a dusíku, a to v poměru 1:1. Případně čistý oxid uhličitý. Tankové pivo se tlačí standardně vzduchem, který ovšem nepřichází s pivem do kontaktu. Vzduch pivu vůbec nesvědčí, způsobuje leda jeho zvětrávání.
Čisté trubky jsou základ
Bez čistých trubek nikdy hvězdné pivo nenačepujete. Naopak. Může být kalné, s nedobrou chutí. Trubky se ve správné hospodě proplachují vodou každý den. Sanitace pivního vedení se pak provádí nejpozději po čtrnácti dnech, u tankového piva každý týden. Odborné firmy každou návštěvu zaznamenají v sanitační knize. Kdo se nestará, nemá u nás šanci!
Saponáty nepoužíváme!
Pivo pijeme ze sklenic a ty si zaslouží exkluzivní péči. V hvězdných hospodách se používají zásadně speciální mycí prostředky určené na pivní sklo a výčepní vždy po jejich použití ještě sklenici opláchne čistou vodou. Naši inspektoři se na to zaměřují.
Výčep, brána piva k zákazníkovi
Výčepní pult je srdcem každé hospody a musí svítit čistotou. Hvězdní hospodští se o něj pravidelně starají a udržují jej v perfektním stavu. Čistí jak výčepní hlavu, tak i kohouty a samotný výčepní pult.
Střídání zakázáno: Kde je pivo, není limo
Důležité pravidlo pro hvězdné pivo: Nepouštět do pivních trubek slazené ochucené nápoje. Střídání je v pivnicích zakázané! Limonády totiž negativně ovlivňují kvalitu piva. Mají mít vlastní cestu na výčepní pult. Kdo střídá, ten na hvězdu nedosáhne.
Do chladné, mokré sklenice, prosím
Pivo se čepuje vždy do čisté, vychlazené a mokré sklenice.
Teplé, mělo by se vychladit!
Všechny chutě v pivu vyniknou, pouze pokud je servírované za doporučené teploty. Ta se pohybuje kolem 7 stupňů Celsia (+/- 1 °C).
Hospodský, nejdůležitější degustátor
Hospodští v podnicích s Hvězdou jsou řádně proškoleni nejen v péči o pivo a výčepních dovednostech, ale také dobře vědí, jak má pivo chutnat. Pravidelně kontrolují jeho chuť i vůni. A čepují jen to, o kterém jsou přesvědčeni na 100 procent.
Jen z čerstvého sudu
Správný hostinský sleduje, jak dlouho má naražené pivní sudy, a dá na doporučení, dokdy má pivo vyčepovat. Jen tak bude mít vždy maximální kvalitu. A nikdy nenabízí pivo starší, byť by ještě nebylo „prošlé“.
Jak získat Hvězdu sládků?
Chcete, aby se vaše hospoda nebo restaurace pyšnila titulem Hvězda sládků?
Kontaktujte nás, my vaši provozovnu navštívíme
a zahájíme vaši cestu za Hvězdou.
Kam zajít na dokonale ošetřené pivo?
Vyberte si na mapě místo nebo podnik, kde o pivo perfektně pečují.Naše mapa vám ukáže cestu!
Seznam oceněných hospod