![Prazdroj](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/themes/prazdroj/img/logo-sm.png?bf6476bc)
czen
Hvězda sládků
Ocenění špičkové kvality!
Hvězda sládků je nový typ hodnocení českých hospod a restaurací, zaměřený na celkovou péči o pivo. Hvězdu hospodám udělujeme vždy na jeden kalendářní rok a je garantem špičkové kvality. Dostat ji mohou opravdu jen ti nejlepší.
![Desatero](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/themes/prazdroj/img/brewers-star/commandments-logo.png)
![Co musím splňovat, aby podnik, kde mě čepují dostal Hvězdu sládků?](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/themes/prazdroj/img/brewers-star/commandments-intro-bubble-cs.png?v=2)
Hvězdné desatero
![Kam s ním?
Do chládku a do čista!](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/uploads/2020/01/commandment-1.png)
Kam s ním? Do chládku a do čista!
Pivu nesvědčí teplo ani přílišná zima, optimální teplota pro skladování je mezi 5 – 10 stupni Celsia. Místnost musí mít omyvatelné stěny a její podlaha se musí svažovat k odpadní jímce. Hostinský společně s pivem neskladuje nebalené potraviny.
![Dobré je jen čerstvé
a správně nasycené](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/uploads/2020/01/commandment-2.png)
Dobré je jen čerstvé a správně nasycené
Pro kvalitu piva a jeho čerstvost je důležitý tlačný plyn. Skvěle chutná jen to, které je čerstvé a správně nasycené. Pro všechna sudová piva je ideální směs oxidu uhličitého a dusíku, a to v poměru 1:1. Případně čistý oxid uhličitý. Tankové pivo se tlačí standardně vzduchem, který ovšem nepřichází s pivem do kontaktu. Vzduch pivu vůbec nesvědčí, způsobuje leda jeho zvětrávání.
![Čisté trubky
jsou základ](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/uploads/2020/01/commandment-3.png)
Čisté trubky jsou základ
Bez čistých trubek nikdy hvězdné pivo nenačepujete. Naopak. Může být kalné, s nedobrou chutí. Trubky se ve správné hospodě proplachují vodou každý den. Sanitace pivního vedení se pak provádí nejpozději po čtrnácti dnech, u tankového piva každý týden. Odborné firmy každou návštěvu zaznamenají v sanitační knize. Kdo se nestará, nemá u nás šanci!
![Saponáty
nepoužíváme!](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/uploads/2020/01/commandment-4.png)
Saponáty nepoužíváme!
Pivo pijeme ze sklenic a ty si zaslouží exkluzivní péči. V hvězdných hospodách se používají zásadně speciální mycí prostředky určené na pivní sklo a výčepní vždy po jejich použití ještě sklenici opláchne čistou vodou. Naši inspektoři se na to zaměřují.
![Výčep, brána piva
k zákazníkovi](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/uploads/2020/01/commandment-5.png)
Výčep, brána piva k zákazníkovi
Výčepní pult je srdcem každé hospody a musí svítit čistotou. Hvězdní hospodští se o něj pravidelně starají a udržují jej v perfektním stavu. Čistí jak výčepní hlavu, tak i kohouty a samotný výčepní pult.
![Střídání zakázáno:
Kde je pivo, není limo](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/uploads/2020/01/commandment-6.png)
Střídání zakázáno: Kde je pivo, není limo
Důležité pravidlo pro hvězdné pivo: Nepouštět do pivních trubek slazené ochucené nápoje. Střídání je v pivnicích zakázané! Limonády totiž negativně ovlivňují kvalitu piva. Mají mít vlastní cestu na výčepní pult. Kdo střídá, ten na hvězdu nedosáhne.
![Do chladné, mokré sklenice,
prosím](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/uploads/2020/01/commandment-7.png)
Do chladné, mokré sklenice, prosím
Pivo se čepuje vždy do čisté, vychlazené a mokré sklenice.
![Teplé, mělo by se
vychladit!](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/uploads/2020/01/commandment-8.png)
Teplé, mělo by se vychladit!
Všechny chutě v pivu vyniknou, pouze pokud je servírované za doporučené teploty. Ta se pohybuje kolem 7 stupňů Celsia (+/- 1 °C).
![Hospodský,
nejdůležitější degustátor](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/uploads/2020/01/commandment-9.png)
Hospodský, nejdůležitější degustátor
Hospodští v podnicích s Hvězdou jsou řádně proškoleni nejen v péči o pivo a výčepních dovednostech, ale také dobře vědí, jak má pivo chutnat. Pravidelně kontrolují jeho chuť i vůni. A čepují jen to, o kterém jsou přesvědčeni na 100 procent.
![Jen z čerstvého
sudu](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/uploads/2020/01/commandment-10.png)
Jen z čerstvého sudu
Správný hostinský sleduje, jak dlouho má naražené pivní sudy, a dá na doporučení, dokdy má pivo vyčepovat. Jen tak bude mít vždy maximální kvalitu. A nikdy nenabízí pivo starší, byť by ještě nebylo „prošlé“.
![](https://www.prazdroj.cz/cospospohzeg/uploads/2020/01/logo.png)
Jak získat Hvězdu sládků?
Chcete, aby se vaše hospoda nebo restaurace pyšnila titulem Hvězda sládků?
Kontaktujte nás, my vaši provozovnu navštívíme
a zahájíme vaši cestu za Hvězdou.
Kam zajít na dokonale ošetřené pivo?
Vyberte si na mapě místo nebo podnik, kde o pivo perfektně pečují.Naše mapa vám ukáže cestu!
Seznam oceněných hospod