- Novinky
- Udržitelnost a odpovědnost
- Obchodní výsledky
- Ocenění
- Akce
- Pilsner Urquell
- Gambrinus
- Radegast
- Velkopopovický Kozel
- Birell
- Volba sládků
- Ostatní produkty
Nejlepším výčepním na jihu Moravy je Richard Máša. Postupuje do národního finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender
24.5.2018 OceněníNejlepší výčepní z celé jižní Moravy, Zlínska a Olomoucka se včera sešli v brněnské restauraci Plzeňský dvůr, aby se utkali o postup do celostátního kola soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Jejich znalosti a zkušenosti posoudila odborná porota v čele s Václavem Berkou, starším obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje. Čepování piva a další disciplíny nejlépe zvládl Richard Máša z brněnské restaurace Risto Pizza Pub Tusto. Společně s dalšími postupujícími se utká o vítězství na finálovém kole v Plzni 15. a 16. srpna.
Soutěžící své znalosti poměřili nejprve v písemném testu zaměřeném na výrobu piva a péči o něj. Po něm následovala praktická zkouška, kdy výčepní dokazovali porotě, že načepovat dokonalou „hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou je pro ně samozřejmost, stejně jako umění komunikace s hosty. Většina výčepních se v Brně účastní soutěže poprvé, mnoho z nich ale působí v restauracích, kde čepují finalisté minulých ročníků a vychovávají si tak novou generaci.
Do finále dále postoupili Tereza Petřvalská z restaurace Citadela v Křelově u Olomouce a Tereza Cibulková z restaurace Novesta ve Zlíně.
„Profese výčepního pro mě znamená především dělat lidem radost – nejdůležitější je pro mě spokojený zákazník. Líbí se mi komunita výčepních, která tady po regionu vzniká, a jsem rád její součástí. Mám rád výzvy a velké cíle, proto jsem se přihlásil do soutěže. Na svůj dnešní výkon jsem hrdý – a je to pro mě zároveň závazek, aby lidé v celém našem kraji dostávali to nejlepší plzeňské pivo,“ říká vítěz brněnského kola Richard Máša.
Vítězové letošního ročníku budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 16. srpna v Plzni. Ještě před konáním finálového kola projdou všichni postupující namátkovou kontrolou, kdy je tajně navštíví sládci z Plzeňského Prazdroje v jejich domovských hospodách. Během července a srpna tak sládci inkognito prověří jejich schopnosti čepovat a servírovat pivo.
„Letošní ročník provází vysoký zájem výčepních i stále zlepšující se výkony. Svědčí to o tom, že o naše pivo je v hospodách a restauracích skutečně dobře postaráno. Jsme rádi, že se nám daří podporovat profesní růst výčepních i vysoký standard české pivní kultury,“ řekl starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.
Letošní ročník soutěže má sedm regionálních kol – kromě Brna výčepní soutěží v Ostravě, v Mladé Boleslavi, v Praze a v Plzni. Zájem o účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je každoročně velmi vysoký, specialisté Pilsner Urquell do ní však vybírají jen ty nejlepší z každého regionu. Letošní ročník provází dokonce tak vysoký zájem kvalitních výčepních, že Pilsner Urquell přidal po jednom kole v Praze a v Plzni.
Tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková je médiím k dispozici
na těchto kontaktech:
Mobil: +420 731 193 191
Email:
Poznámky pro editory
Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender, která letos probíhá již třináctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a samozřejmě sdílí nadšení pro plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 12 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními, ale především podpora a vysoký standard pivní kultury u nás.
Finalisté se účastní významných akcí Pilsner Urquell doma i v zahraničí i mezinárodních soutěží. Dvojnásobný vítěz soutěže Lukáš Svoboda se stal vítězem celosvětové soutěže v čepování piva.
S celkovým prodejem přes 11 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2017 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.