- Novinky
- Udržitelnost a odpovědnost
- Obchodní výsledky
- Ocenění
- Akce
- Pilsner Urquell
- Gambrinus
- Radegast
- Velkopopovický Kozel
- Birell
- Volba sládků
- Ostatní produkty
Připravte jedinečnou sváteční atmosféru u slavnostní tabule
20.12.2016 Ostatní produktyO Vánocích a na Nový rok se v našich domovech dveře netrhnou a častěji než jindy v roce se nám daří usednout ke slavnostní tabuli a užít si společné chvíle s širší rodinou a přáteli u dobrého jídla a pití. Vykouzlete pro ně jedinečnou atmosféru u slavnostně prostřeného stolu s nezapomenutelným menu, kde se snoubí chutě, vůně i barvy. Díky našim jednoduchým tipům to zvládne každý.
Slavnostně prostřená tabule
Při plánování tabule si musíme odpovědět na několik zásadních otázek. V první řadě nás nasměruje příležitost, ke které chceme hosty pozvat. Rozmyslete si, zda chcete atmosféru slavnostní nebo odlehčenou, kdy se již při přípravě můžete odvázat. Tomu by mělo odpovídat zvolené menu i výzdoba tabule.
Pro štědrý večer se například hodí jako dekorace stolu svícny, lesní zeleň, jmelí, drobné vánoční ozdoby a perníčky, symboly štěstí.
Stůl pro silvestrovské setkání snese karnevalový charakter a obejde se dokonce bez květin. Oživit ho můžete různými symboly času, flitry, barvami.
Rodinný oběd se obejde bez přílišných dekorací, důležité je jen, aby tabule ladila s okolním interiérem, prospěje jí klasická květinová dekorace a slavnostní porcelán po babičce.
Pro přípravu slavnostní tabule si vyčleňte dostatek času a mějte připravený stůl minimálně půl hodiny před příchodem hostů. Základ pro každou příležitost tvoří čistý, jednoduchý a vyžehlený ubrus s délkou převisu těsně nad židle. Na stole by nemělo nic překážet k servírování pokrmů. Vyvarujme se vysokých dekorací, aby na sebe hosté viděli. Na stůl zakládejte příbory postupně dle jednotlivých chodů, aby nebyl stůl přeplněn a hosté nepřicházeli do rozpaků, jaký příbor na co použít.
Jak zvolit to správné menu
Doporučení jak sestavit dokonalé menu nám dal Tomáš Popp, šéf Národního týmu kuchařů a cukrářů: „Při plánování menu je dobré se zamyslet nad tím, pro koho menu připravujeme a k jaké je to příležitosti. Promyslete i počet hostů, abyste byli schopní menu připravit v nejvyšší kvalitě pro každého stejně, zaměřte se na sezónní potraviny podle ročního období. A nezapomeňte ani na případná stravovací omezení hostů, jako je dieta, alergie nebo vyznání. Budou vaši hosté spíše ženy, muži nebo děti? Pokrmy se pak samozřejmě liší. Jednotlivé chody v menu na sebe musí navazovat a ladit dohromady. Menu by mělo chuťově růst a stupňovat se, dezert by měl být velká tečka na závěr. Vždy samozřejmě do menu zařazujeme své oblíbené pokrmy a pokrmy, kterými chceme zaujmout.“
Nezapomeňte na výběr nápojů
Aby byl výsledek dokonalý v každém ohledu, neměli byste zapomenout na výběr nápojů. Pokud je dobře zvolíte, tak celý zážitek z atmosféry a dobrého jídla podtrhnou. Pro tradiční české menu se výborně hodí pivo, které k české tradiční chuti patří odnepaměti.
„Při kombinování piva s jídlem jde o hledání ideálních vztahů a vyvážených chutí. Harmonie mezi tím, co se odehrává na talíři a co jej doprovází, lze dosáhnout prostřednictvím souladu, anebo naopak hledáním kontrastu. Když je chuť jídla či piva jemnější, méně výrazná, je dobré ji vyladit chutí plnější či ostřejší. V případě jednoduchých, ale výrazných pokrmů můžeme jít v jejich linii, sledovat chuť masa a harmonizovat ji,“ říká Václav Berka, starší obchodní sládek plzeňského pivovaru.
Nahořklý zlatý mok je výborným aperitivem. Obecně platí, že piva s intenzivní hořkou chutí naladí chuťové pohárky a startují trávicí procesy. Díky výrazné hořkosti dobře doplňují také různé předkrmy, jako jsou například aromatické (pivní) sýry.
Díky podpoře trávení je pivo zároveň vynikajícím digestivem. Hořké látky v pivu přirozeně obsažené pomáhají organismu vypořádat se i s mnohachodovým menu a některá jídla se bez zapíjení pivem prakticky neobejdou.
Lehčí pokrmy vhodně doprovázejí piva s ovocnou příchutí, naopak polotmavá a tmavá piva jsou díky zřetelné chuti a výraznému chmelovému aroma ideální k těžším tmavým omáčkám a ke zvěřině. Masné pokrmy s příjemnou chutí šťávy zjemněné máslem a čerstvý vařený brambor si přímo žádají klasiku. Světlá výčepní piva a ležáky plzeňského typu jsou neodmyslitelným doplňkem tradiční české kuchyně. Příjemně hořká a výrazná karamelová chuť tmavého piva si žádá jako doprovod sladkou tečku na závěr.