- Novinky
- Udržitelnost a odpovědnost
- Obchodní výsledky
- Ocenění
- Akce
- Pilsner Urquell
- Gambrinus
- Radegast
- Velkopopovický Kozel
- Birell
- Volba sládků
- Ostatní produkty
Radegast dosáhl dalšího vodního milníku: rekordně nízké spotřeby vody v pivovaru
30.6.2022 Udržitelnost a odpovědnostPivovar Radegast na „vodních vavřínech“ neusnul a dokázal opět snížit spotřebu vody při výrobě piva. V roce 2021 potřeboval jen 1,2 litru vody na jeden půllitr piva Radegast. Jde o nejlepší výsledek v jeho pivovarské historii. Letos nošovický pivovar chystá další optimalizační projekt vedoucí k šetření s vodou na plechovkové lince.
Pivovar Radegast opět potvrdil svoji pozici v absolutní světové pivovarské špičce v šetření s vodou, kterou využívá na výrobu piva. V roce 2021 dosáhl dalšího milníku a jeho poslední rekordní úspora se zastavila na hodnotě 1,2 litru vody na jeden půllitr piva. Většina tuzemských pivovarů přitom spotřebuje více než 1,5 litru vody na jeden půllitr piva, u zahraničních pivovarů je to pak přes 2 litry vody na jeden půllitr piva.
Od roku 2008, kdy se Pivovar Radegast úsporami vody intenzivně zabývá, jde přibližně o 40% snížení ve spotřebě vody „Za takovým výrazným posunem a současnými prvotřídními výsledky stojí jasná strategie, pevně stanovené cíle a zapojení všech zaměstnanců pivovaru. Dnes umíme vodu opakovaně využívat a její spotřebu stále snižovat, a proto v tom patříme mezi nejlepší na světě,“ uvádí Ivo Kaňák, manažer Pivovaru Radegast.
A co se do spotřeby vody, která se využívá na výrobu piva, vlastně počítá? Nejde jen o vodu přímo obsaženou v pivu, ale také o vodu na mytí lahví, vodu využívanou na sanitaci v provozech nebo i užitkovou vodu používanou na sociálních zařízeních v pivovaru.
I když je pro Pivovar Radegast stále náročnější svou už tak nízkou spotřebu ještě dál snižovat, stále v této oblasti připravuje nové vodohospodářské projekty. „V roce 2021 jsme realizovali menší projekty na úsporu vody. Letos se pustíme do optimalizačního projektu na plechovkové lince, který přispěje k dalšímu snížení spotřeby vody v našem pivovaru,“ doplňuje Jiří Toman, vodohospodář a projektový specialista Pivovaru Radegast.
Mimo šetrné nakládání s vodou ve svém pivovaru se Radegast zaměřuje na podporu aktivit spojených s péčí o vodní zdroje i v dalších tuzemských regionech. V letošním roce Radegast například upozornil na problematiku vody „netradičním“ průvodem velbloudů v Ostravě a v Praze. Zároveň poskytne zdarma stovky zavlažovacích vaků pro stromy v nejsušších místech v Česku, podpoří výsadbu stromů a chystá také několik úklidů cenných mokřadů v Beskydech.
Nošovický pivovar se také průběžně stará o blízké rybníčky, které čistí dešťovou vodu odcházející z pivovaru nebo postupně zavádí úsporné bezvodé pisoáry do hospod čepujících pivo Radegast. Projekty řešící péči o vodní zdroje podpoří rovněž prostřednictvím aktuálního grantového programu Radegast lidem.
„Pro Pivovar Radegast je snižování spotřeby vody a šetrné využívání vodních zdrojů dlouhodobým cílem a také prioritou do dalších let. Udržitelnost je pevnou součástí našeho zodpovědného přístupu k podnikání v pivovarské oblasti,“ uzavírá Ivo Kaňák.
Poznámky pro editory:
• Pivovar Radegast investoval od roku 2008 desítky milionů korun do vodohospodářských projektů a během tohoto období snížil spotřebu vody potřebnou na výrobu piva o přibližně 40 %. V posledních třech letech spotřebovává průměrně asi 2,5 hl vody na výrobu 1 hl piva. Zařadil se tak mezi pivovary, které patří v šetření s vodou k nejlepším na světě.
• Unikátní systém rybníčků vybudovaný v okolí nošovického pivovaru čistí přírodním způsobem dešťovou vodu odcházející z pivovaru. Každý rok se tak v průměru vyčistí asi 21 velkých 50metrových bazénů. Ekologické pisoáry nainstalované v Radegastovnách zase šetří vodu v hospodách. Měsíčně může jít o úsporu až 250 000 litrů pitné vody.
• Maximálně šetrné chování k životnímu prostředí je součástí filozofie podnikání Plzeňského Prazdroje. Zaměřuje se na recyklaci a opětovné využívání obalů, dlouhodobě snižuje spotřebu vody, maximálně využívá obnovitelnou energii a omezuje používání plastů. Do roku 2030 by měla výroba Plzeňského Prazdroje dosáhnout uhlíkové neutrality.
• S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
• Plzeňský Prazdroj získal v roce 2021 v žebříčku Byznysu pro společnost TOP Odpovědná firma dvě významná ocenění; v kategoriích Velká firma a TOP Odpovědná firma v reportingu.