- Novinky
- Udržitelnost a odpovědnost
- Obchodní výsledky
- Ocenění
- Akce
- Pilsner Urquell
- Gambrinus
- Radegast
- Velkopopovický Kozel
- Birell
- Volba sládků
- Ostatní produkty
Do síně slávy českých výčepních vstoupil Jiří Klusáček z pražské restaurace Na Hradčanské
1.9.2016 Pilsner UrquellJiří Klusáček z pražské restaurace Na Hradčanské získal za svůj celoživotní přínos české pivní kultuře titul Výčepní legenda Pilsner Urquell.
Výčepní legenda je ocenění těch nejlepších českých hospodských, kteří jsou svým nadšením a poctivým přístupem k řemeslu vzorem pro další generaci hostinských a pozdvihují tak úroveň české pivní kultury. Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka na slavnostním ceremoniálu ocenil titulem Výčepní legenda Jiřího Klusáčka z restaurace Na Hradčanské. „To, že jsem se stal výčepní legendou, pro mě znamená strašně moc, už jsem na sklonku života, takže je to pro mě největší uznání, které můžu dostat,“ popsal čerstvé pocity Jiří Klusáček, který svou první plzeň načepoval už v roce 1979, a tak svým hostům servíruje dokonalé plzeňské hladinky už téměř čtyřicet let.
„Aby byl hostinský ve své profesi opravdu dobrý, musí být osobností, kvůli které budou hosté do hospody přicházet a zase se tam vracet. Jiří Klusáček je právě ten typ hospodského, na kterém za výčepem hned poznáte, že to dělá hlavou, rukama i srdcem, a že pivo od něj bude opravdu zážitek,“ popisuje Václav Berka.
Jiří Klusáček během své mnohaleté praxe čepoval plzeňský ležák řadě známých osobností, hercům, sportovcům, dokonce i Václav Havel chodíval na jeho vyhlášenou plzeň. „Nejraději pivo čepuji na hladinku, zachová si tak jedinečný říz a čerstvost. Vše ale začíná už u čistoty výčepního zařízení a sklenic, to je naprostý základ,“ prozrazuje Klusáček recept na to jak „udělat“ nejlepší čepované pivo Pilsner Urquell a dodává: „Dobrému výčepnímu nesmí chybět hrdost na jeho profesi a vztah k pivu. Měl by být osobnost, příjemný, vždycky reprezentativní, oholený, čistě oblečený, pozitivně naladěný, a musí pečovat o trubky i sklenice. Pak může udělat to nejlepší pivo.“ Své zkušenosti předává s úspěchem nové generaci hostinských. V roce 2015 jeho svěřenec Lukáš Vitásek zvítězil v soutěži nejlepších výčepních plzeňského piva Pilsner Urquell Master Bartender.
Titul Výčepní legenda udělil Plzeňský Prazdroj od roku 2012 již sedmi jedinečným hostinským, kteří hrdě předávají své profesní zkušenosti dál a přispívají tak k pozvednutí úrovně celého českého pohostinství.
VÝČEPNÍ LEGENDY PILSNER URQUELL 2012 až 2015
2012
Karel Hulata vládne U Zlatého tygra v Praze už čtyři desetiletí a je považován za otce čepování na hladinku. Na jeho „hladinky“ stojí hosté frontu.
František Šlapák se v restauraci U Reinerů v Písku stará o výčep a pivo už více než dvacet let. Stát za výčepem je pro něj posláním. „Ke správnému načepování plzně musí člověk mít nejen zlaté ruce, ale hlavně zlaté srdce.“
Roman Smolík z pražské restaurace Bredovský dvůr je známý víc pod přezdívkou Ozzy, podle fandovství k heavymetalové legendě. Mezi jeho speciality patří „Ozzyho zatáčka“-finálová fáze čepování, při níž dokáže dát pěně nezaměnitelný podpis.
2013
Tomáš Dastych čepoval v plzeňské restauraci U Rudolfina a momentálně si již užívá zaslouženého odpočinku. „Vždycky jsem si přál, aby se skvěle ošetřené pivo čepovalo v každé hospůdce, a to v každém koutu republiky. A mým snem je, aby čeští hospodští zase byli hrdí na svoji práci.“
2014
Bohumil „Bohoušek“ Kundrt chtěl být jako malý kluk myslivcem a částečně se mu to podařilo, když zakotvil jako výčepní v Jelínkově hospodě. „Hostinský musí vytvářet příjemnou atmosféru, a jak se říká dělat dobré pivo,“ říká a výčepním doporučuje: „…dívat se na ty, co to umí, mluvit s lidmi a vydržet!“
2015
Julius Vanya provozuje Švejk restaurant U Věžičky v Kadani od roku 1991 a všem výčepním by doporučil to, co svým synům: „Aby každé pivo čepovali s láskou, to potěší štamgasty i náhodné hosty.“
Tiskovou mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitku Němečkovou můžete kontaktovat na telefonním čísle +420 731 193 191 nebo emailem na:
Poznámky pro editory
- S celkovým prodejem téměř 10 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2015 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.
- Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem společnosti SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.
- SABMiller plc je jednou z předních světových pivovarnických společností, se 70 tisíci zaměstnanci v 80 zemích celého světa. Nabízí více než 200 pivních značek včetně celosvětově známých, jako jsou Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuine Draft a Grolsch, stejně jako přední lokální značky Aguila (Kolumbie), Castle (Jižní Afrika), Miller Lite (USA), Snow (Čína), Victoria Bitter (Austrálie) nebo Tyskie (Polsko).
(Praha)